Sedeći u nekom društvu, gde je tema razgovora bila Leadership i sveopšta promena tržišta, vremena i poslovanja… Između ostalog, komentarisalo se o stereotipu lidera i menadžera koji, kako bismo u slengu rekli “više ne prolaze”, sa sada već zastarelim metodama za generacije koje dolaze… Htedoh da se pohvalim sa jednim Liderom kog poznajem, a koji je upravo van tih stereotipa, da otvorim i pokažem blogove koji o tome govore.

Ali sajtu se nije moglo pristupiti😀…

I onda, uz kritike upućene autoru tih blogova, ja dobih refresh sajta kao poklon za svoj rođendan🥂

I u kontekstu tog poklona, delim jedno razmišljanje sa vama…

Da li ste ikada stajali na doku i posmatrali brodove koji pristaju i odlaze? Posada su vaši prijatelji, koji vam govore da sve godine koje su prošle nisu uzaludne, i da su one tu samo kao podsetnik na vaše uspehe i padove. I kada sve sumirate u nekom trenutku, u stvari su to uspesi. Njih ćete zasigurno pamtiti, kao i ljude koji su u njima učestvovali.

U mom slučaju, brodovi su dolazili i odlazili, menjali svoja imena, menjali svoje kurseve i plovidbe… Međutim, pokazalo se da su posada, definitivno bili moji prijatelji, koji su umnogome doprineli u svim uspesima, a podjednako se našli i u padovima.

U svim tim plovidbama punim izazova i oluja, naiđu mora sa tako dobrim vetrovima – sa vetrovima koji vas guraju u pravom smeru, oslobađaju vas strahova, daju vam slobodu.

Onda Vi plovite jos jače i dalje, onda obarate granice i rušite predrasude.

Sloboda – stanje i osećaj zbog kog se napuštaju kraljevstva, napuštaju zavičaji i menjaju životi iz korena. 

Da li, kada je u pitanju posao, to moze da uradi vaš Lider? Da vam da slobodu, oslobodi vas strahova i motiviše vas?

Naravno da može, u mom slučaju se pokazalo kao apsolutno ispravno. Moj Lider je davajući mi potpunu slobodu, verujući u moju snagu, promovišući moje zalaganje i rad, doprineo da oborimo sve moguće rekorde i ciljeve u našem poslu! 

Moj Lider voli plovidbe. Nekada ga plovilo izneveri, ali vetrovi i uzburkana voda ga ne uplaše nikada! On veruje u posadu i pravi od nje svoje prijatelje!

Budite hrabri i dajte ljudima slobodu. Ali ujedno, kao dobri lideri (podjednako baš kao i u roditeljstvu), morate voditi računa da pojedinci ne odlete previše van dozvoljenih orbita ili pak ne tresnu prejako o zemlju!

I eto tako… (upućeno autoru blogova😀) Ukoliko blogove vratiš nazad, neka to bude u ime jednog rođendana sa svim jedinicama u datumu, koje i označavaju sami početak💫 Nastavi da kroz svoje metafore odlično objašnjavaš suštine, jer ljudi ponekad tako lakše razumeju stvari.

Živeo Ritejl! U susret novim vetrovima i morima, kojima sve češće hrliš😀, nastavi da pišeš!

Beograd 11.1.2023

Autorski tekst 
Snežane Janković

3 thoughts on “Tajna Slobode počiva u Hrabrosti”

 1. Draga Snezana,
  Presrecna sam sto citam vase reci na blogu!
  Nadam se da ce i drugi saradnici autora bloga odvaziti da svoje misli podele ovde.

  „Morao sam da pisem, da se izrazim kroz pisanu rec, ne samo da bi me drugi culi, vec i da bih cuo samog sebe“
  -Gabor Mate

 2. Bravooo !!!
  Nedostaju tekstovi zaista, osveze nam svakodnevicu , bace u razmisljanje i preispitivanje …Korisno…

Leave a Reply